9 oktober 2011 – 11 december 2011
Rønnebæksholm – Historier om et sted
Rønnebæksholms historie går tilbage til 1300-tallet, og har været hjemsted for såvel Danmarks første krudtmølle som Grundtvigs største kærlighed. Det er således gamle mure med en lang historie, der i dag danner ramme om kunstudstillinger, og de taler med og præger den kunst der udstilles i dem. For 10 år siden åbnede Rønnebæksholm som udstillingssted, og med udstillingen Historier om et sted bliver Rønnebæksholm nu til selve udstillingsemnet.
Med en række imponerende værker bliver der kastet nyt lys over den gamle smukke herregård. Glemte rum bliver åbnet, og Rønnebæksholms stuer bliver fyldt med bjerge og vandspejl, levende billeder og forfinede tidsler i gips, og en poetisk og melankolsk skulptur i papir vil vise Grundtvigs Venligheden som ruin.
Ti fremtrædende samtidskunstnere er blevet inviteret til at skabe nye vinkler på de kendte historier om Rønnebæksholm. Anna Borgman, Bank & Rau, Hartmut Stockter, Karin Lorentzen, Maj-Britt Boa Marianne Grønnow, Peter Callesen, Søren Lose og Vibe Bredahl har skabt en dristig udstilling, med værker der forholder sig til Rønnebæksholm, stedets historie, personer, natur og de begivenheder der har fundet sted på den gamle herregård.
Blandt værkerne kan man finde: Et væg-til-væg tapet der i collageform blander vores samtid med et væld af de historier Rønnebæksholm gemmer på. En enorm skulptur af et ottekantet tårn som en tidligere ejer af Rønnebæksholm tegnede egenhændigt, men som aldrig blev opført. Et 2 meter højt muldvarpeskud der gemmer på brynjer og gasmasker fra muldvarpernes befrielseshær. En installation i parken der forvrænger og forlænger hovedbygningens terrasse.
Udgangspunktet for udstillingen er, at det der giver et sted dets specifikke og unikke karakter, ikke blot afhænger af de mennesker og begivenheder, den arkitektur eller natur der er en del af stedet. Lige så afgørende for skabelsen af et sted, er de historier der bliver fortalt om det, og de billeder der bliver skabt af det, og ikke mindst skabt i det. Kunst kan skabe steder ved at udtrykke dem, og når de inviterede kunstnere laver nye værker til udstillingen, kan kendte historier udtrykkes på nye måder, og ukendte sider af Rønnebæksholm kan træde frem.
Udstilling og katalog er støttet af Henny Sophie Clausen og møbelarkitekt Axel Clausens Fond, Statens Kunstråds billedkunstudvalg samt Fonden af 28. februar 1970 til Støtte for kulturelle Formål.