BAGGRUND
Rønnebæksholms vision er blevet udarbejdet i samarbejde med Næstved kommunes Kultur og Demokratiudvalg i april 2021. Rønnebæksholm er Næstved kommunes Kunsthal, en tidligere herregård i naturgrønne omgivelser. Rønnebæksholm driver også Billedskolen Storstrøm og huser Talentskolens Kunstlinje i de gamle avlsbygninger.
Rønnebæksholm omtales for første gang i skriftlige kilder i 1321 og Rønnebæksholm kan dermed fejre 700-års jubilæum i 2021. En af de vigtige fortællinger i Rønnebækholms historie er forholdet mellem Marie Toft og N.F.S. Grundtvig og hvad de sammen stod for. Marie Toft fik gennem sit første ægteskab overdraget Rønnebæksholm og sammen med sin anden mand teolog, politisk tænker og forfatter N.F.S. Grundtvig, involverede de sig i diskussioner om ligestilling, mangfoldighed og demokratisering af dannelse, som stadig er aktuelle i vores samfund i dag.
MISSION & VISION
Som Næstved kommunes kunsthal arbejder stedet på at sikre lokal forankring og skabe udsyn. Igennem tværgående samarbejder rækker Rønnebæksholm ud og stedets faciliteter, inde såvel som ude, muliggør udviklingen af nyskabende kunstneriske og kulturelle programmer af høj kvalitet. Gennem dem understøtter Rønnebæksholm kreativ læring, dannelse og fællesskaber for alle borgere.
Rønnebæksholms mission er at vække borgernes nysgerrighed og åbenhed, som kan bruges til at forstå og nuancere den samtid, vi befinder os i.
Rønnebæksholm har fokus på social inklusion, ligestilling, biodiversitet og mangfoldighed, som er vigtige aspekter at være bevidst om som institution og borger. Det er væsentligt, at Rønnebæksholm igennem sin kerneopgave som Kunsthal engagerer sig i relevante forandringer og gør dem nærværende for alle borgere, så man kan udvikle sig som individ og være en del af et fællesskab uanset alder, kønsidentitet, funktionsnedsættelse, etnicitet, kulturel og social baggrund.
Kunsthallens vision er, at kunsten skal være til tilgængelig for alle og alle kan tage del i den.
VÆRDIER
Rønnebæksholms kerneværdier er, at man tager ansvar og udvikler sig ved at være nysgerrig og åben i et fællesskab med plads til forskellighed. Således skaber Rønnebæksholm plads til alle ud fra forskellige forudsætninger og baggrunde og giver rum og tid til udvikling.
FYSISKE RAMMER
Den hvide hovedbygning, opført i nygotisk stil, rummer kunsthal, Børneværksted, café og butik, Maries Rum og residency lejlighed. Billedskolen Storstrøms Næstved afdeling og Talentskolens Kunstlinje holder til i de gamle avlsbygninger ved indgangen til parken.
I Herskabsstalden, den restaurerede vognport og stald, holdes der forskellige arrangementer såsom foredrag, poesi- og samtalesaloner, koncerter og konferencer. Parken og gårdspladsen ved hovedbygningen danner ramme om visninger af skulpturelle værker og begivenheder såsom kunstperformances, vandringer, Havemarked og Sankt Hans og den årlige kulturbegivenhed Tak for Venligheden.
Digterpavillonen “Venligheden”, som Rønnebæksholms ejer Marie Toft lod opføre til sin mand N.F.S. Grundtvig i 1850’erne, ligger i parkens sydøstlige hjørne og rummer et permanent værk af Randi & Katrine “Alting Blaaner som Kiærminder, Venligheden”. Fra det hjørne kan man fortsætte igennem Portalen til Haven.
Når du går igennem kunstnerduoen Randi & Katrines smukt udformede portal “Portalen” entréer du Haven på Rønnebæksholm. Den består af 16 felter a 200 kvm forbundet af et stisystem. Derudover finder man en frugtlund og en bær og nøddehave. Hver have har forskellige tematikker og du kan her dykke ned i mange forskellige vegetabilske kilder til næring, medicin, tekstiler eller farvestoffer. Vi bestræber os på at skabe rum til både videndeling, refleksioner, nydelse og samvær.
I mange af haverne er der en lille sti du kan følge og komme helt tæt på planterne eller bare nyde at være omsluttet af dem. Du kan også slå dig ned på bænke, slænge dig i “Dominiques hånd” af kunstner Monia Sander Haj-Mohammed eller i frugtlunden ved kunstner Søren Aagaards langbord “All voices” her kan du nyde medbragt mad eller caféens udvalg af sandwich, kage, kaffe mm. Man kan købe mad i Kunsthallens cafe som er åben inden for Kunsthallens åbningstider, torsdag-lørdag, 12-17.00, søndag, kl.12-16.00.
Bag Herregårdshaven er der en stor naturlegeplads, og ved Herskabsstalden finder man Musisk Naturbase med store udendørs musikinstrumenter lavet i sten og træ. Der er picnicpladser flere steder i parkområdet og gratis adgang året rundt i både Parken og Herregårdshaven.