19 august 2021
16:00 - 19:00
SOIL – en debatsalon om muldens fremtid

I forbindelse med udstillingsprojektet Soil.Sickness.Society afholder vi torsdag den 19. august kl. 16.00-19.00 en debatsalon om muldens fremtid på Sydsjælland og ud over, der inkluderer en vandring i området omkring Rønnebæksholm. Det er gratis at deltage i debatsalonen, men du skal booke en billet her >>
Vores planet er truet af nye klimaforandringer, mennesket har brugt naturens ressourcer i en grad, så vi ikke bare er blevet fremmedgjort over for, hvor vores fødevarer stammer fra, men også har glemt at levne plads til naturen selv. Men hvordan kommer fremtiden til at forme sig? Og hvad kan vi stille op i vores dagligdag for at ændre kursen? Og hvilke politiske visioner skal der til?
Vi har inviteret den lokalt bosatte folketingspolitiker Kathrine Olldag (R), journalist ved Dagbladet Information og forfatter Jørgen Steen Nielsen, Anna Sofie Hvid fra tegnestue Rural Agentur og billedkunstner Åsa Sonjasdotter til en snak om landbruget i Danmark og jordens fremtid. Journalist Signe Wenneberg er moderator.
Program for debatsalonen:
Kl. 16.00: Velkomst i Herskabsstalden ved kurator Maria Kjær Themsen og Leder af Rønnebæksholm Lotte Juul Petersen
Kl. 16.15: Dagens moderator Signe Wenneberg introducerer til emnet og dagens program
Kl. 16.30: Journalist ved Information Jørgen Steen Nielsen
Kl. 16.45: Anna Sofie Hvid fra Rural Agentur
Kl. 17.00: Kathrine Olldag, Skatteordfører, kommunalordfører og fødevareordfører for Radikale Venstre
Kl. 17.15: Let mad og drikke kan købes
Kl. 17.30: Vandring med billedkunstner Åsa Sonjasdotter til Medicinhaven for Radikal Omsorg
Kl. 18.15: Debat i Herskabsstalden med seminarets deltagere, moderator Signe Wenneberg
Om salonens deltagere:
Signe Wenneberg er forfatter, foredragsholder og journalist. Hun har udgivet adskillige bøger om haveliv, mad og om at bygge bæredygtigt. Wenneberg udøver en vigtig hverdagsaktivisme på sin blog og Instagram-profil, hvor hun følges af adskillige tusinde danskere. Her advokerer hun for mere bæredygtighed i vores almindelige hverdagsliv – lige fra, hvad vi putter i munden, til det tøj, vi bærer, og de huse, vi bor i.
Kathrine Olldag er skatteordfører, kommunalordfører og fødevareordfører for Radikale Venstre, og er bosat på Sydsjælland. Hun er cand.mag. i kunsthistorie og visuel kultur og har tidligere været leder af talentskolen på Rønnebæksholm. Én af Olldags stærkeste mærkesager er klimaet, og hun beskriver det selv således: ”Lige siden jeg som 15-årig blev præsenteret for Brundtlandrapporten har mit hjerte banket inderligt for klima, energi, miljø og grøn omstilling. På alle niveauer. Det er vores verdenssamfunds absolut største politiske udfordring, og den kan kun løses gennem internationalt samarbejde. Jeg er en klimakæmper, og jeg vil knokle for det!”
Jørgen Steen Nielsen er uddannet biolog og arbejder som journalist ved Dagbladet Information, hvor han siden 1985 har skrevet om miljø og klima. Han har udgivet en lang række bøger om emnet, bl.a. En lille guide til overlevelse – fra klimatrussel til grøn revolution – fra sort samvittighed til grøn hverdag (2008), Den store omstilling (2012), På den anden side (2015), Hvad skal vi med landbruget? (2016) og senest Som gjaldt det livet (2020). Heri beskriver Jørgen Steen Nielsen det nye klimaoprør og appellerer til aktiv inddragelse af borgerne som vejen ud af krisen.
Anna Sofie Hvid er stifter af Rural Agentur. Hun er uddannet fra blandt andet Goldsmiths University, Forensic Architecture og kunstakademiet i München. Rural Agentur blev stiftet i december 2018 og er både en tegnestue og konsulentvirksomhed med fokus på det rurale rum. Efter 10 år i udlandet flyttede hun i 2018 tilbage til familiens gård Østagergård i Jystrup, hvor Rural Agentur i dag har kontor. Østagergård er et biodynamisk landbrug og desuden et bo- og uddannelsessted for unge med psykiske udfordringer. Rural Agenturs mission er at gentænke måden, vi agerer i landdistrikterne – både i forhold til klima, miljø, landbrugsproduktion og fremtidens boformer på landet.
Åsa Sonjasdotter er en svensk billedkunstner, bosat både på øen Hven i Sverige og i Berlin og bl.a. uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi. Sonjasdotter bidrager til Medicinhaven for Radikal Omsorg, kurateret af Ida Bencke fra Laboratoriet for Æstetik og Økologi, som en del af Soil.Sickness.Society. Sonjasdotter har siden 2018 forsket kunstnerisk ved Valand Academy, Göteborgs universitet i Sverige. Sonjasdotter har deltaget på en lang række internationale udstillinger omhandlende natur, økologi og jordens tilstand. Hun har en særlig interesse for køkkenhaven som arnested for politisk historiefortælling og har udviklet projektet Potatoes’ Perspective, som hun også deltager med i Soil.Sickness.Society-programmet på Rønnebæksholm.
Det er gratis at deltage i debatsalonen, men du skal booke en billet: Book din billet her >>
Sted: Herskabsstalden, Rønnebæksholm.