1 juli 2017 – 24 september 2017
Planter i bevægelse

Planter bevæges og bevæger.
Planter behandles ofte som baggrund for menneskets tilværelse, og dog insisterer kunstnere og forskere verden over, på at planter er blandt vores vigtigste jordbundne samlevere, hvis vi skal forstå og overleve i en ny, klimaforandret verden. Planter i bevægelse er en udstilling, der sætter fokus på planter som omdrejningspunkt for danske og internationale kunstneres arbejde med klima- og miljøproblematikker.
Deltagende kunstnere: Watanabe Koichi (Japan), Iwatani Yukiko (Japan), Yeung Lin On (Hong Kong), Camilla Berner (Danmark), Janet Laurence (Australien), Wai Yi-Lai (Hong Kong), Åsa Sonjasdotter (Sverige), Karin Lorentzen (Danmark). Udstillingen er kurateret af Line Marie Thorsen, der er PhD-studerende ved Aarhus Universitet og tilknyttet Aarhus UniversityResearch on the Anthropocene.
Et fælles problem uden et fælles sprog
Mens begreber som klimaforandringer, global opvarmning, ikke mindst, det nyligt formulerede antropocæne, er vigtige for at forstå, hvad det er for en planetær tid, vi går i møde, kritiseres de ofte for at være for abstrakte for almindelige mennesker og for at udjævne vigtige forskelle. Alle er trods alt ikke lige skyldige, ligesom verdensdele og lande rammes af meget forskellige konsekvenser.
Ikke desto mindre har vi et fælles problem og fælles bekymringer knyttet til det. Så hvordan kan vi ikke bare forstå, men også engagere os fælles i planetens velbefindende, uden at ignorere lokale forskelle?
Planter forsamler
I Hong Kong er store dele af befolkningen så fattige at globale klimaforandringer er meget fjernt fra deres bekymringshorisont, men planter er vigtige. De renser den forurenede luft, giver mad, og kravet om flere planter skaber grobund for en mere ansvarlig overordnet miljø- og klimapolitik. Derfor arbejder samtidskunstnere som Yeung Lin On med at skabe offentlige fællesrum for at dyrke og tale om planters betydning for en tålelig tilværelse.
Også i Europa og USA konkretiserer kunstnere igen og igen vores forhold til naturen og kloden gennem engagementer med planter. I historien om den moderne vestlige verden er kulturen og mennesket blevet tildelt en herskerrolle i forhold til naturen. Denne rollefordeling har imidlertid vist sig at være katastrofal. VI kontrollerer ikke bare naturen, men er grundlæggende sammenflettede med den – vi er en del af planetens økologi og må derfor give slip på den moderne herskerfortælling. I arbejdet med planter synliggør kunstnere denne sammenvævning ved f.eks. at vise og stille spørgsmål ved havens og byens natur-kulturer.
I Japan har man en lang tradition for at forstå natur og kultur som uadskillelige størrelser, så udgangspunktet for at forstå menneskets indvirkning på kloden starter her et andet sted end i både Skandinavien og Hong Kong. Her drejer det sig om at styrke natur/kultur forbindelsen ved at styke det nære forhold til hverdagsplanter. Som kunstneren Iwatani Yukiko siger, kan man kun udvise omsorg for planetens rige økologi, hvis man bliver opmærksom på, hvor vigtig den allerede er i vores hverdag. Hun skaber smukke skulpturelleværker af lokale spise- og ukrudtsplanter og viser derigennem den livskraft og skønhed, vi allerede lever med, men ofte overser i en travl hverdag.
Statens Kunstfonds Programstøtteudvalg for Billedkunst støtter Rønnebæksholms udstillingsprogram i 2017-18. Udstilling og bog er støttet af Toyota-Fonden og Beckett-fonden.