Efter surrealismen

Udstillingsperiode 13. januar - 17. marts

Velkommen til fernisering lørdag 12. januar kl. 14.00. Udstillingen åbnes af kunsthistoriker Anne Lie Stokbro.

I dag er det surreelle et gængs udtryk i billedkunsten. Kunstnerens inderste sjæls krinkelkroge har siden surrealismens opståen i mellemkrigstiden været en legal inspirationskilde. Som årtierne er gået, har surrealismen, der dukkede op som en radikalt nyskabende, filosofisk og æstetisk funderet isme, imidlertid ændret karakter. Op gennem sidste halvdel af det 20. århundrede og indtil i dag er ’surrealisme’ snarere blevet opfattet som en fællesbetegnelse for en mangfoldighed af udtryk, hvor det velkendte, udtrykt i et figurativt formsprog, tilsættes et twist af noget uvirkeligt, absurd og/eller grotesk, uafhængigt af den oprindelige surrealismes både figurative og spontant-abstrakte udtryk, som de blev formuleret i manifester, udstillinger og artikler i udlandet og herhjemme op gennem 1920erne og 1930erne.

Efter surrealismen følger den figurative surrealismes udvikling fra mellemkrigsårene til i dag, en udvikling, der går fra den definerede psyko-fotografiske surrealisme til en overordnet kunstnerisk praksis, og igennem en lang række værker belyses følgende fem temaer:

  • Den klassiske surrealisme i perioden 1930’ern til1950’erne
  • Fantastisk figuration, den pop art-inspirerede surrealisme i 1960’erne og 1970’erne
  • Samme periodes cross over mellem surreel figuration og formel abstraktion
  • Det absurde som surreel praksis i 1980’erne og 1990’erne
  • Den aktuelle arv efter surrealismen præsenteres gennem værker af syv samtidskunstnere, som i tidens mangfoldighed af medier fortolker klassiske, surreelle temaer og problemstillinger med både respekt og disrespekt

Deltagende kunstnere:
Vilhelm Bjerke Petersen, Harry Carlsson, Wilhelm Freddie, Rita Kernn-Larsen, Elsa Thoresen, Jørgen Boberg, Mogens Egil, Hans Henrik Lerfeldt, Thor Lindeneg, Anders Kirkegaard, Ole Vincent Larsen, Poul Anker Bech, Martin Bigum, Thomas Kluge, Kurt Tegtmeier, Rikke Benborg, David Dellagi, Jan Esmann, Julie Nord, Morten Schelde, Ole Tersløse og Kathrine Ærtebjerg.

Udstillingen er et samarbejde mellem Rønnebæksholm, Kunstbygningen i Vrå og Skive Kunstmuseum, og er kurateret af Anne Lie Stokbro, der også kuraterede udstillingen Sådan Set, der blev vist på Rønnebæksholm fra januar til marts i år.