Parken og Herregårdshaven

Parken
Parken ved Rønnebæksholm danner ramme om flere store arrangementer i sommerhalvåret. Det er her Haveselskabets Havemarked afholdes, og herudover er der musik i det fri på programmet til blandt andet Sankt Hans og fejringen af Grundtvigs fødselsdag i september med kor- og fællessang i parken.

I parkens nordøstlige hjørne findes Musiks Naturbase, hvor man kan skabe sin egen melodi eller efterligne naturens lyde på kunstværker af naturmaterialer skabt af kunstnerne Till Junkel og Sine Lewis. Musisk Naturbase er altid åben og kan frit benyttes.

Der er fri adgang til parken, hvor man også er velkommen til at nyde medbragt mad.

Herregårdshaven
Herregårdshaven er anlagt og drives som en dekorativ køkkenhave også kaldet ”potager”.
Herregårdshaven er bygget op af atten felter i varierende størrelse, der er forbundet af et stisystem. Det giver et samlet areal på ca. 6000 m2, opdelt i felter, hvor der er felter beplantet med frugttræer, frugtbuske og med flerårige planter, rabarber, jordbær, asparges og artiskokker. Et felt er delt i mange små bede og beplantet med krydderurter og lægeplanter. De øvrige felter indgår i et løbende sædskifte, hvilket vil sige at der ikke dyrkes samme planteart på det samme stykke jord år efter år.

Indtil slutningen af 2. Verdenskrig drev Rønnebæksholm på samme areal, hvor den nuværende Herregårdshave er placeret, en stor og udbytterig nyttehave, hvor hovedformålet var at frembringe grøntsager, frugt og bær til godsets køkken.

Herregårdshaven er åben for publikum alle dage fra solopgang til solnedgang.

Der er omvisning i Herregårdshaven den første torsdag i måneden fra maj til oktober (juli undtaget). Her vil herregårdsgartner Liv Nørgaard Meinert fortælle om havens opbygning, de mange planter, og hvad der sker i haven lige nu.
Omvisningerne starter kl. 12, er gratis og varer ca. 45. minutter.